Hvem kan komme i praktik?
- Skolen kan vælge at lade praktik være en del af emnet Uddannelse og Job i 6. - 10. klasse eller af valgfaget arbejdskendskab.
- Eleverne i 8. og 9. klasse har krav på at komme i praktik. Hvis skolen arrangerer en uges praktik for hele klassen opfylder dette elevernes krav - du kan læse mere her.
Hvem står for praktikken?
- Det er skolen, der har ansvaret for at formidle praktikken.
- For de elever, der er uddannelsesparate, er det skolens ansvar at papirarbejdet er udført, så forsikringen gennem Statens Erstatningsordning dækker.
- Hvis eleverne er ikke-uddannelsesparate kan uddannelsesvejlederen inddrages i arbejdet med praktik.
For- og efterbehandling
- Vi kan se i evalueringerne, at det er afgørende, at eleverne laver for- og efterbehandling - dette for at sikre, at aktiviteterne giver mening for eleverne samt, at de få mest muligt udbytte heraf.
- I nedenstående kapitler finder du øvelser til for- og efterbehandling af praktikken. I skal ikke nødvendigvis lave alle opgaver, men sørge for at udvælge det, der giver mest mening for dig og dine elever. I efterbehandlingen er det dog vigtigt, at elever i 8. og 9. klasse som minimum laver studievalgsportfolio.
- Øvelserne kan også tildeles enkeltelever, så du sikrer, at de elever der er i praktik får for og efterbehandlet.
I de materialer der er udarbejdet af Ungdomscentret arbejder vi ud fra Bill Laws karrierelæringsteori. Kender du ikke den, kan du se en lille video fra det projekt, der gjorde teorien "berømt" i Danmark: "Projekt udsyn i udskolingen". Videoen giver dig et hurtigt indblik i tankegangen.
Rigtig god fornøjelse med aktiviteterne.